Ambtsjubileum ds. Pieter Endedijk Ambtsjubileum ds. Pieter Endedijk
Op 2 januari 1994 werd ik door mijn vader bevestigd als predikant van de Protestantse Kerk in Nederland. Op 2 januari 2019 ben ik dus 25 jaar predikant.
Ik wil dit ambtsjubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan en dat graag met de gemeente en een ruime kring van bekenden vieren. Op zondag 6 januari, het kerkelijke hoogfeest van Epifanie, zal dat plaatsvinden.
Het zal u bekend zijn: naast de theologie speelt de muziek in mijn leven een belangrijke rol, in het bijzonder het kerklied. Ik volg graag Luther, die aan de muziek de eerste plaats gaf na de theologie. Zijn visie werd door de Nederlandse theoloog en Lutherkenner J.T. Bakker zo samengevat: ‘in de muziek wordt de werkelijkheid van het evangelie hoorbaar; het evangelie verwoordt de waarheid van de muziek’. Een dag vol muziek dus.
Aan dat kerkelijke hoogfeest van Epifanie, de verschijning van de Heer, nemen wij in de dienst op zondagmorgen deel in lezingen, liederen en muziek. Een speciaal voor deze dienst samengesteld vocaal ensemble van goede bekenden van mij zal verschillende koorwerken zingen. Maar er is natuurlijk alle ruimte voor het lied van de gemeente! ‘Hoe helder staat de morgenster’ (Liedboek 518) krijgt alle aandacht en zal ook in verschillende koorwerken doorklinken!
Zo mag het met de wijkgemeente ’s morgens al feest zijn. En natuurlijk begroeten we elkaar na afloop van de dienst met goede wensen.

’s Middags zal er om 16.00 uur een Choral Evensong worden gehouden. Ook dat gebeurt in het midden van de gemeente, maar daarvoor wordt ook een ruime kring van familie, vrienden, bekenden en collega’s uitgenodigd. Maar een ieder mag zich zeer welkom weten!
Aan deze Evensong wordt medewerking verleend door het Vocaal Theologen Ensemble (VTE) o.l.v. Hanna Rijken en organist Sebastiaan ’t Hart. Het VTE is een koor van theologen, opgericht door de Protestantse Theologische Universiteit en het zingt regelmatig op allerlei kerkelijke bijeenkomsten, in Evensongs en concerten.

ds. Pieter Endedijk