PKN
Grote Kerk Almelo
 
Grote Kerk Almelo open Grote Kerk Almelo open

Grote Kerk weer open voor publiek


Kerk Open, onder deze titel is vanaf 10 juli de Grote Kerk weer open voor publiek. Voorlopig uitsluitend op zaterdagmiddag van 1 tot 4 uur. Van 3 tot 4 uur wordt het orgel bespeeld en is er een gids aanwezig om desgewenst uitleg te geven over de lange geschiedenis van de kerk. Ook over het fraaie orgel valt veel te vertellen, evenals over de kroonluchters van Venetiaans glas, over de speciale bank van de familie Van Rechteren Limpurg, heren van Almelo, en over het koordeel dat uit de vijftiende eeuw stamt. Daar bevindt zich het indrukwekkende grafmonument van graaf Adolph, de eerste die deze titel mocht voeren, en gravin Sophia. Zij gaven in de achttiende eeuw de aanzet tot herbouw van een groot deel van de kerk.
Bezoekers die een kaarsje willen opsteken, bijvoorbeeld voor een overleden naaste, kunnen terecht in het Stiltecentrum in de kerk, waar hun privacy wordt gerespecteerd.


Nadere informatie:
Harry Konijnenbelt
06-13119848
harry@konijnenbelt.nl
 
lees meer ยป
 
geschiedenis

De Grote Kerk | Almelo.
geschiedenis

De Grote Kerk is in 1236 gesticht door de heer van Almelo als slotkapel. Deze kapel werd in 1299 parochiekerk van de stad Almelo. De kerk was gewijd aan St. Georgius en St. Mauritius. Het koor van de huidige kerk is gebouwd in 1493.

Vanaf 1619 is de kerk in gebruik voor de protestantse eredienst. Het schip en de toren zijn in 1738 afgebroken en vervangen door de huidige bouw met dwarspand in de vorm van een grieks kruis. Het gotische koor bleef bestaan. Onder dit koor bevindt zich de overwelfde grafkelder van de grafelijke familie waarmee de kerk altijd sterk verbonden is geweest.

De toren heeft 3 klokken (1629,1738 en 1970). Het orgel is gebouwd in 1754 door A.A. Hinz. Het grafmonument op het koor is van 1772 en het rouwbord van 1779. De huidige torenbekroning is in 1781 geplaatst.

In 1955 vond een grote restauratie plaats, daarbij verhuisde de gravenbank van het koor naar het noorder dwarspand. De kroonluchters van venetiaans glas zijn, evenals de preekstoel, na deze restauratie geplaatst. De toren van de kerk is eigendom van de burgerlijke gemeente Almelo.
Kijk onder fotoalbum voor impressies. 

 
 
Contact
Hier vindt u gegevens over namen en telefoonnummers.
Verder informatie over parkeren en routebeschrijving. 

contact >>

meer
 
Kerkdienst luisteren / gemist
Het is mogelijk rechtstreeks via internet de kerkdienst te beluisteren. Ook achteraf.
Klik op kerkdienstgemist.
En maak vervolgens een
keuze welke dienst u wilt beluisteren.

 
 
Links
De andere wijkgemeentes: 

 
 
Privacyverklaring PGA Almelo
De wijkgemeente
de Grote Kerk maakt gebruik van de Privacyverklaring van
de Protestantse Gemeente Almelo.

Deze verklaring staat op de Centrale website onder de volgende link:
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.