PKN
Grote Kerk Almelo
 
DE GROTE KERK IS GESLOTEN DE GROTE KERK IS GESLOTEN

Grote Kerk tijdelijk gesloten wegens verbouwing interieur

De Grote Kerk van Almelo wordt verbouwd om het gebouw beter geschikt te maken voor intensief gebruik door de hele Protestantse Gemeente Almelo. Het interieur wordt aangepast voor multifunctioneel gebruik en er komen betere faciliteiten voor bezoekers. De verbouwing start zodra de omgevingsvergunning is goedgekeurd. Naar verwachting kan de kerk in april 2025 weer in gebruik worden genomen voor de eredienst en ook voor Kerk Open, exposities, concerten en andere evenementen.

Zalencentrum De Schouw blijft wel open.
 
PERSBERICHT EXPOSITIE PIET VAN DE HOEF IN GROTE KERK aug - okt 2023 PERSBERICHT EXPOSITIE PIET VAN DE HOEF IN GROTE KERK aug - okt 2023
Evenementencommissie Grote Kerk Almelo
Contact: Harry Konijnenbelt
E: harry@konijnenbelt.nl
M: 06-13119848

Expositie Piet van de Hoef in Grote Kerk – opbrengst voor Stichting Equator Medicare
Tuinen en landschappen

Vanaf 4 augustus exposeert de Almelose kunstschilder Piet van de Hoef ongeveer twintig van zijn meest recente werken in de Grote Kerk van Almelo. Het thema is ‘Tuinen en landschappen’. De meeste van de geëxposeerde werken zijn te koop en de netto-opbrengst ervan komt ten goede aan de Stichting Equator Medicare. Deze stichting bouwt in het Oost-Afrikaanse land Oeganda een kliniek met een eigen verloskundige opleiding, waaraan de opbrengst ten goede zal komen. Dat is hard nodig.

Piet van de Hoef
Piet van de Hoef (1949) was tot 2005 huisarts in Almelo, in de Schelfhorst, en deelde dat vak met zijn vrouw Lieke. Al van jongs af aan schilderde hij, maar na rijp beraad besloot hij van zijn liefhebberij alsnog zijn werk te maken. Om zijn techniek te verbeteren volgde hij vijf jaar lang de opleiding van de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen. Zo verwierf hij de vaardigheid om in korte tijd trefzekere portretten en fraaie impressies van landschappen vast te leggen. Zijn medium is olieverf en hij werkt graag nat-in-nat. Hij heeft al vele goed bezochte exposities op zijn naam, overal in het land, onder andere tweemaal in de Kunsthal van Hof 88, in 2010 en 2020. Nu stelt hij een thematische selectie van zijn nieuwste werk ten toon, mede om het ontwikkelingswerk van zijn oud-collega Dick Jungst te steunen. Zie voor meer informatie: pietvandehoef.com.

Stichting Equator Medicare
Equator Medicare is opgericht door de eveneens Almelose oud-huisarts Dick Jungst, die na zijn vervroegde pensionering vrijwilligerswerk ging doen in de gezondheidszorg van ontwikkelingslanden. De stichting begon met projecten in Kenia en Peru en stichtte, in samenwerking met Wilde Ganzen, gezondheidscentra in o.a. Pakistan, Ethiopië en Oeganda. De Rotary-afdelingen van Almelo en omgeving bieden financiële steun. Momenteel wordt in Noord-Oeganda een nieuwe kliniek gebouwd, die een eigen verloskundigenopleiding krijgt. De problemen rond zwangerschap en geboorte zijn er enorm. De moedersterfte is 375 per 100.000 bevallingen, 6050 vrouwen per jaar, 16 per dag. 212 van 1000 pasgeboren kinderen overlijden rond of in de eerste vier weken na de bevalling, in Oeganda ruim 30.000 kinderen per jaar. Er zijn 10 artsen op 100.000 inwoners (Nederland: 312). Slechts 40% van de vrouwen heeft een geschoolde verloskundige of arts bij de bevalling. De netto-opbrengst van de schilderijenverkoop komt ten goede aan dit project. Zie voor meer informatie: equatormedicare.nl.Feestelijke opening
Om deze bijzondere expositie extra aandacht te geven, wordt zij op 4 augustus feestelijk geopend. Iedere belangstellende is om half vijf welkom in de Grote Kerk om deze zogenaamde vernissage bij te wonen. Piet van de Hoef en Dick Jungst lichten hun werk toe en er zijn optredens van een Oekraïens zangduo: Nodari Rosopidze en Tatiana Baturina. Het echtpaar moest na de Russische inval vorig jaar hun land ontvluchten en vond in Almelo een tijdelijk onderkomen. Zij zijn in eigen land zeer bekend, hij als klassiek tenor en zij als singer-songwriter.

Openingstijden
De expositie in de Grote Kerk is van 4 augustus tot en met 29 oktober gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van Kerk Open: donderdag en vrijdag 13:30-15:30 uur, zaterdag 13:00-16:00 uur (met orgelbespeling vanaf 15 uur) en ook op de laatste zondag van de maand 13:00-16:00 uur.Filmimpressie van de opening van de expositie

Klik hier

 

 
PERSBERICHT EXPOSITIE "DE KLEUREN VAN DE GRIJS" IN GROTE KERK PERSBERICHT EXPOSITIE "DE KLEUREN VAN DE GRIJS" IN GROTE KERK

PERSBERICHT

Evenementencommissie Grote Kerk Almelo
Contact: Harry Konijnenbelt
E: harry@konijnenbelt.nl
M: 06-13119848Expositie ‘De kleuren van De Grijs’ in Grote Kerk
In samenwerking met het Stedelijk Museum Almelo https://www.stadsmuseumalmelo.nl/ toont De Grote Kerk Almelo in de zomer van 2023 een twintigtal werken van de kunstenaar Hendrik F. de Grijs.
De op 19 maart 1866 in Groningen geboren Hendrikus Fredericus de Grijs studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Na de nodige omzwervingen en verblijven in onder meer Oirschot (Noord-Brabant) en Amsterdam, arriveerde de schilder rond zijn vijftigste levensjaar in Almelo.
De expositie laat een behoorlijke variatie zien, zowel wat betreft de onderwerpen als de gekozen techniek. Er worden landschappen, stadsgezichten, familieportretten en illustratiewerk getoond in olieverf, aquarel en pastel. De haven- en stadsgezichten geven een fraai – en veelal zonnig – beeld van deze Twentse stad in het interbellum. De meeste van zijn werken zijn realistisch van aard, sommige impressionistisch. De Grijs schilderde ook bijbelse en allegorische werken, waarvan er een wordt getoond.

Het bijzondere karakter van deze expositie werd nog eens benadrukt met een feestelijke opening en een inleiding door Bianca Fröhlich, die u wellicht kent van het televisieprogramma Van onschatbare waarde. De vele vrijwilligers van Kerk Open en van het museum waren hierbij uitgenodigd, evenals donateurs van het museum en kerkbestuurders.
Het is de tweede keer dat het Stedelijk Museum samenwerkt met de Grote Kerk.

De expositie in de Grote Kerk is van 2 juni tot en met 30 juli gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van Kerk Open: vrijdag 13:30-15:30 uur, zaterdag 13:00-16:00 uur (met orgelbespeling vanaf 15 uur) en ook op de laatste zondag van de maand 13:00-16:00 uur.

 
Expositie Grote Kerk_Open Kerkendag 2023 Expositie Grote Kerk_Open Kerkendag 2023

Hans Jansen exposeert etsen in Grote Kerk
 
Hans Jansen (Vriezenveen 1952) is beeldend
kunstenaar. Naast tekeningen en schilderijen maakt
hij grafiek.
De laatste tijd heeft hij zich onder meer met
zogenaamde tetradrukken beziggehouden. Hij
maakt gebruik van de binnenzijde van een tetrapak
om van af te drukken. In de aluminium binnenlaag
wordt een tekening gekrast, ingeïnkt en op papier
afgedrukt met behulp van een etspers.
Een flink aantal van zijn recente werken wordt getoond in een nieuwe
expositie, waarmee de Grote Kerk van Almelo op 24 maart het nieuwe
seizoen van Kerk Open begint.Jansen genoot zijn opleiding in Amsterdam en Arnhem. Als leraar
beeldende vorming werkte hij aan middelbare scholen. Hij woonde een
tijd in Vaassen, op de Noord-Veluwe, maar keerde later terug naar zijn
geboortedorp Vriezenveen.
Sinds zijn pensionering kan hij zich meer op het beeldend werk richten.
Het liefst tekent en schildert hij direct naar de waarneming. Bij het
grafisch werk onstaan er, juist ook door het afdrukken in spiegelbeeld,
onverwachte dingen.
De expositie in de Grote Kerk omvat landschappen, boomgroepen en
ook gebouwen en ruïnes.

 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.